AAU logo

AAU Match

Industriel og videnskabelig evergreen fra dansk datalog

Lagt online: 14.03.2016

En snart 20 år gammel videnskabelig artikel om et superhurtigt it-værktøj fra Aalborg Universitet er blandt de 10 mest citerede inden for softwareudvikling siden 1968. Det viser en ny international opgørelse, som har sammenlignet over 70.000 bidrag på området.

Prinsesse Diana døde, ”Titanic” fyldte biograferne og Aqua udgav ”Barbie Girl”. Samme år, i 1997, beskrev professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi det værktøj til modellering og verifikation af realtids itsystemer, som han selv i årene forinden havde været med til at udvikle. Siden er den ifølge forskningsdatabasen Scopus blevet citeret af andre forskere op mod 900 gange - og næsten 2.000 gange ifølge Google Scholar. 

Analyseværktøjet UPPAAL er opkaldt efter universiteterne i Uppsala (Sverige) og Aalborg, fordi forskere de to steder har samarbejdet om det. Værktøjet gør det muligt at spotte softwarefejl tidligt i designprocessen. Som den efterfølgende og sejlivede interesse har vist, er det blevet populært i vide kredse. Ikke mindst i forbindelse med udvikling af indlejret software til fx biler, medicinsk udstyr, produktionsapparater og mobiltelefoner, hvor tid er en vigtig faktor og selv små forsinkelser kan være farlige eller dyre. UPPAAL kan bruges til at forudsige, om et givet system kommer til at virke som planlagt.

- Det blev lavet da jeg var på et halvt års ophold i Uppsala. I løbet af den første måned fandt vi på nogle helt nye smarte algoritmer og måder at gøre tingene på. Noget, der ellers tog otte timer, tog nu kun et halvt minut. Så vidste vi, at vi havde fat i noget, fortæller Kim Guldstrand Larsen.

PHILIPS OG B&O

- Det var en vigtig kombination, at vi var meget hurtigere end alle andre, og at vi faktisk kunne løse nogle industrielle problemer. Vi brugte det sammen med B&O til analyser, de ikke kunne lave før. Vi fandt en 10 år gammel fejl i den protokol, de bruger til at kæde alle deres apparater sammen, og den ville de ellers aldrig have fundet, mindes Kim Guldstrand Larsen.

De seneste 15 år har udviklingen af UPPAAL alene været varetaget fra Aalborg. Opdateringer med nye muligheder, hvor skiftende ph.d.-studerende har lagt liv og sjæl i udviklingen, er en vigtig del af forklaringen på langtidsholdbarheden. Samtidig er det blevet et mønstereksempel på den kombination af avanceret teori og praktisk anvendelighed, som på gode dage er Aalborg Universitets varemærke:

- Vi har en meget teoretisk forankring, men vi har samtidig haft en ambition om, at det ikke var nok bare at lave noget pæn matematik og teori. Vi vil også gøre det til værktøjer, som både vi selv og andre kan bruge. Det er hele vores tilgang, forklarer Kim Guldstrand Larsen, og bruger ord som ”vildt” og ”fantastisk”, når han beskriver sin begejstring over, at folk stadig i så stort omfang benytter det, han var med til at starte midt i halvfemserne.

FAKTA

Det er det internationale tidsskrift ”Information and Software Technology”, der i en ny opgørelse undersøger betydningen af de over 70.000 videnskabelige artikler, som forskere har offentliggjort inden for software engineering (softwareudvikling), siden området tog fart i 1968. Det sker ved at sammenligne, hvor ofte andre forskere har citeret indholdet. Formålet har været at identificere de artikler på området, som har påvirket andre mest, og der kommer ”UPPAAL in a Nutshell” (”UPPAAL i en nøddeskal”) ind i top 10.

Artiklen blev skrevet i samarbejde med Uppsala-kollegerne Paul Pettersson og Wang Yi, og det datalogiske trekløver er flere gange blevet prisbelønnet for indsatsen. Den nye opgørelse i ”Information and Software Technology” viser, at artiklen siden offentliggørelsen i 1997 er blevet citeret 875 gange – eller næsten 50 gange årligt.